Hvad er Delpension?

At gå på delpension er en delvis pensionering, hvor du går ned i tid på dit arbejde, men også begynder at tage hul på din pensionsopsparing. 

Når du når pensionsalderen, er du måske ikke klar til at sige helt farvel til arbejdsmarkedet mentalt, eller også har du ikke sparet helt så meget sammen som du ønskede, så kan en delpension være en rigtig god løsning for dig.

Det kan være svært at gå fra et fuldtidsjob til fuldtidspensionist fra den ene dag til den anden. Man kan mangle stimulansen, kollegaerne, udfordringerne og lignende ting. Der kan opstå et hul personligt, som kan være svært at udfylde. 

Derfor kan det være en fordel for dig, at du trapper ned på dit arbejde, og går på en delpension. Her går du fra en 37 timers arbejdsuge til en 25 timers arbejdsuge, og så supplere op indtægtsmæssigt fra din pensionsopsparing. 

Pensionsformer som ratepension, livsvarige supplerende opsparing og din 10-årige supplerende opsparing, kan du få udbetalt op til 100% af, mens din livsvarige pension kun kan udbetales op til 66%. Andre mulige kombinationer kan være, at din alderssum bliver udbetalt, eller du din aldersopsparing bliver udbetalt til dig i rater.

Læs også: Hvad er båndlæggelse?