Livrente

Hvad er livrente?

En livrente er en solidarisk form for pension, hvor den sikre dig udbetalinger igennem resten af dit liv fra du går på pension. Derfor kan netop livrenten også ses som en form for forsikring – altså en forsikring som giver dig mindre økonomiske rygstød igennem hele din pensionstilværelse. Her vil du som pensionist få mere eller mindre det samme igennem hele dit liv som pensionist, uanset hvor længe du lever. Man kan naturligvis aldrig nogensinde vide, hvor gammel man ender med at blive, men netop livrente kan blive en særdeles god forretning for dig, hvis du bliver ældre end gennemsnittet. Hvis du vælger Livrente som en af dine pensionsformer, så vil du dermed være sikret månedlige udbetalinger indtil den dag, hvor du ikke længere er til. Så hvis du regner med at blive ca. 80 år gammel eller ændre, kan denne pensionsform være en god investering for dig.

 

Udbetaling af livrente

At vælge livrente som en af sine pensionsformer er også en investering i kollektivet, hvor dem som dør tidligt, er med til at betale gildet til dem, som lever længere. Det minder ganske meget om skattesystemet, hvor dem, som tjener mest, også er dem, som betaler mest i skat. Ved livrenten får man mere i sin årlige ydelse, hvis man har betalt mere ind til pensionen. Som udgangspunkt ligger den årlige økonomiske udbetaling til dig på 45.000 til 55.000 DKK per million DKK som du har indbetalt til dit pensionsselskab. Hvis man alligevel planlægger sin pension grundigt, så bør man derfor kraftigt kigge de forskellige selskaber igennem for hvor meget de udbetaler per indbetalt million, da der kan ligge en ganske stor forskel på årsbasis. Se eksemplet nedenfor:

Jens Jensens pensionsformue er på 3 millioner kroner da han går på pension. Han har valgt pensionsselskab A. Her får han 45.000 DKK per millioner DKK opsparet, hvorfor han får 135.000 DKK årligt i livrente pension. Havde Jens Jensen i stedet valgt pensionsselskab B, som udbetaler 55.000 DKK per opsparet million DKK, havde han i stedet fået 165.000 DKK årligt. Det er ikke en voldsom stor forskel efter skat årligt, men går Jens Jensen på pension som 65-årig og lever til han bliver 85 år, så er forskellen 600.000 DKK før skat. Det er ganske betrageligt, hvorfor dette kan være et vigtigt aspekt når man sammensætter sin pensionsopsparing og udvælger sit pensionsselskab.

Udbetalingsperioden af livrrenten kan tidligst starte fra du er 5 år fra folkepensionsalderen. Dog kan begyndelsen på udbetalingerne udsættes lige så længe du ønsker, hvilket kan være en fordel, da denne pensionstype belønner din tilmådighed, og øger udbetalingsbeløbene mere og mere, jo længere du venter med at få din første udbetaling fra livrentepensionen. Dette kan du udnytte ved at hæve en stor del af f.eks. Din aldersopsparing tidligt i din tilværelse som pensionist, for så at få en højere månedlige ydelse fra dit pensionsselskab når du er ved at have brugt din aldersopsparing.

Skat af livrente

Hvis du er topskattepligtig, bør du i den grad overveje at indbetale til livrentepensionen. Dette er en stor fordel, da du kan få fuldt fradrag for dine indbetalinger til livrenten. Modsat ratepensionen, er der ved livrenten ikke noget loft over dine indbetalinger, hvilket igen kan være en stor fordel for dig som topskattepligtig – særligt med få år tilbage på arbejdsmarkedet. Herudover betaler du udelukkende bundskat af dine udbetalinger på livrenten når du er pensionist, med mindre din årlige pensionsudbetaling gør dig topskattepligtig – dette vil dog kun gøre sig gældende for ganske, ganske få.

Livrente

Livrente med garanti

Som tidligere nævnt er livrente en form for solidarisk pensionsfond, hvor mange er medlem og indbetaler. Dem, som dør tidligt, er med til at finansiere andres længere liv. Skulle du gå bort inden pensionsalderen, vil dine slægtninge dog modtage din opsparing. Ligesom livrenten er ganske solidarisk, så indebærer det jo også muligheden for, at du udover at miste livet tidligt, også mister en stor del af din pensionsopsparing, som ikke går til dine slægtninge og arvinger, men i stedet vil gå til den store livrente pulje, til glæde og gavn for andre som lever længere. Her forefindes muligheden for, at tilkøbe en garanti for dig selv og din pensionsopsparing. Den sikrer, at hvis du mister livet inden for de første ti år af din tilværelse som pensionist, får dine slægtninge udbetalt det fulde, resterende beløb som du har opsparet.
Dette er et tilkøbsprodukt, som de fleste pensionsselskaber tilbyder, og som kan anbefales, hvis du er typen der går med livrem og seler, når det kommer til pension og økonomisk sikring af dine slægtninge.

Ophørende livrente

Nogle pensionsselskaber tilbyder den lidt specielle “Ophørende livrente” Dette er en pensionstype som minder endnu mere om ratepension end den almindelige livrente. Den er sammenlignelig på området omkring udbetalingsfrekvensen som er månedlig, ligesom den har en maksimal periode den kan køre. Den behandles skattemæssigt på samme måde som ratepensionen, hvorfor den ligeledes skal udbetales over en årrække på mellem 10 til 25 år. Dette er den store modsætning til den almindelige livrente, som netop er kendetegnet ved fraværet af dens udløbsdato.

Livrente eller ratepension

Hvad er forskellen egentligt? Som tidligere nævnt, så er livrenten at sammenligne med en forsikring, hvor man er “forsikret mod” at leve længe så at sige, hvor man aldrig løber helt tør for penge. Dette er modsætningen til ratepensionen, hvor du vil modtage udbetalinger i en tidsbestemt periode indtil pengene løber ud. Ratepensionen har en løbetid på 10 til 25 år. Går du derfor på pension som 65 årig, men bliver mere end 90 år, vil din ratepension med sikkerhed være sluppet op. Dette ville ikke være sket, hvis du havde valgt at forsikre dig med livrenten.

Hvis du vælger ratepensionen over livrenten, så vil du tilgengæld opleve en højere månedlig udbetaling med overvejende sandsynlighed. Dette er grundet ratepensionens korte løbetid, hvor pensionsselskaberne er sikret med en maksimal udbetalingsperiode på 25 år (eller kortere hvis du vælger det), og derfor godt kan skrue op for udbetalingsvolumen, så du vil modtage et større månedligt beløb. Beløbsstørrelselen vil blandt andet blive udregnet af din valgte løbetid på ratepensionen, så jo kortere løbetid du vælger, des højere bliver din månedlige udbetaling.

Med skattemæssige briller vil du også opleve en forskel på de to pensionstyper. Ved dine udbetalinger af både ratepension og livrente vil du blive beskyttet efter almindelige indkomstbeskatningsregler uden AM-bidrag. Forskellen ligger på indbetalingerne, hvor du på ratepensionen kan indsætte 54.700 DKK om året, såfremt opsparingen er oprettet af dig selv, eller omkring 60.000 DKK, hvis din arbejdsgiver står for indbetalingerne.

Modsat, vil du ikke opleve noget loft for fradragsberettigede indbetalinger til din livrentepension, så du vil få fuldt fradrag for alle dine indbetalinger. Dette kan være en stor fordel, hvis du er topskatteberettiget.

Facts om livrente:

 • God for dig som er topskattepligtig, da der forefindes fuldt fradrag for dine indbetalinger til livrenten.
 • Der er intet loft for dine indbetalinger til livrenten, modsat ratepensionen.
 • Pensionsselskaberne udregner typisk deres årlige udbetaling per indbetalt million fra dig hos dem.
 • Typisk betegnet som en “forsikring,” da den ikke har nogen udløbsdato, så den følger dig helt indtil du dør. Derfor er denne pensionsform rigtig god til dig, som forventer at blive ældre end gennemsnittet.
 • Går du bort før pensionsalderen indtræder, vil din opsparing blive udbetalt til dine arvinger.
 • Du vil modtage månedlige udbetalinger hvis du har en livrentepension.
 • Der findes flere varianter af livrenten, som giver en vis fleksibilitet i pensionstypen. Her kan du blandt andet vælge “Ophørende Livrente” eller “Livrente med Garanti.”
Par med livrente

Hvorfor du bør vælge livrenten

 • Ingen udløbsdato, så du er sikret en fast månedlig indtægt lige så længe som du lever.
 • Hvis du er topskattepligtig i en periode af dit liv giver indbetalinger til livrente pensionen mulighed for fuldt fradrag, så du kan optimere din skattebetaling og få mest muligt ud af dine optjente penge.
 • Grundet dens månedlige udbetalinger, hvis eneste udløbsdato er din egen, vil den sikre dig et godt økonomisk fundament, så du kan betale dine faste månedlige udgifter med den.

Hvorfor du bør undgå livrenten

 • Er dit helbred skrantende og regner du ikke med at blive ældre end gennemsnittet, vil der være andre muligheder for dig, som giver dig en højere udbetaling per måned, som f.eks. Ratepensionen.
 • Prisen for denne opsparing er svær at gennemskue, da de forskellige pensionsselskaber bruger forskellige prislister for livrente.
 • Modsat flere andre pensionsformer, vil restopsparingen ikke blive udbetalt til dine arvinger, hvis du skulle forlade dem tidligere end forventet. Du kan dog sikre dig mod netop dette scenarie ved at tilkøbe en livrente med garanti ved de forskellige pensionsselskaber.